Ergonomi er vigtigt når du arbejder - 3 tips til at passe godt på din krop ved skrivebordet

Der er rigtig mange, som har et job, der kræver, at man sidder ned i mange timer ad gangen. Det er for eksempel dem, der arbejder på et kontor eller dem, der arbejder selvstændigt med diverse ting på computeren. Når man har den type job, er det ret vigtigt, at man lige gør lidt ekstra ud af de møbler, man har på kontoret, så man undgår dumme rygskader.

Hvis du skal sidde og programmere i timevis eller lave lignende arbejde, som kræver, at du sidder meget ved dit skrivebord, så er der også en risiko for, at du kan gå hen og få lidt ondt i ryggen - medmindre du lader dig inspirere af disse tips til, hvordan du kan passe bedre på din krop ved skrivebordet.

1: Vælg den rette skrivebordsstol

Det første, man kan gør, er at kigge på en god skrivebordsstol. Du kender sikkert godt til de lidt stive kontormøbler, som nogle gange er at finde i kontormiljøer. Disse er også fine, hvis man ikke bruge alt for lang tid ved skrivebordet, men hvis man hver dag arbejder mange timer ved et bord i siddende position, så er det også meget vigtigt, at man finder sig en god kontorstol. Og her skal man have fat i den ergonomiske kontorstol.

Hvis man vælger en ergonomisk skrivebordsstol, så får man nemlig en stol, som på en anden måde støtter ens krop, og det er altså ret vigtigt, når man netop sidder ned i lang tid ad gangen. Så hvis du ikke allerede har sådan en skrivebordsstol, så er det en rigtig god ide at tage ud og skaffe sådan en. Det vil i hvert fald mindske risikoen for rygsmerter betydeligt.

2: Et hæve-sænkebord

Når der er styr på kontorstolen, som jo nok er det vigtigste, hvis man gerne vil passe på sin krop ved skrivebordet, så er der faktisk også en anden form for møbel, som giver bedre ergonomi, når du arbejder - og det er hæve-sænkebordet.

Hvis du ikke har hørt om et sådant bord før, så kan du lige få lidt mere information om det. Det er faktisk meget simpelt. Et hæve-sænkebord er et bord, som kan hæves og sænkes, så det har den højde, man ønsker. Det betyder altså, at man kan skifte sin arbejdsposition mange gange i løbet af en dag, og det er noget, som man med fordel kan gøre, hvis man vil passe bedre på sin krop. 

Menneskekroppen har nemlig ikke godt at at forblive i den samme position i alt for lang tid ad gangen, og det kan man altså undgå med hæve-sænkebordet. Her kan man vælge at sidde ned, hvis det lige er det, man føler for i øjeblikket. Og hvis man lige synes, at man trænger til at strække benene lidt, så kan man gøre bordet højt og stå op og arbejde lidt. Det er altså ret smart.

3: Hold nogle pauser i løbet af dagen

I forlængelse af, at man helst ikke skal være i den samme position i mange timer ad gangen, så handler det sidste tip i denne omgang om, at man lige tager nogle pauser en gang imellem, hvor man altså ikke sidder ved computeren. Man kan eksempelvis bruge sin pause på at gå en lille tur på arbejdspladsen eller udenfor - eksempelvis med en kollega, der også lige trænger til at få bevæget sig lidt. 

Man kan nemlig nemt komme til at føle sig ret fastlåst, hvis man sidder ved computeren hele dagen, og så er det desuden ikke alt for godt for kroppen. Så husk lige at tage nogle pauser i løbet af dagen, hvor du går lidt rundt. Løb eventuelt også en lille tur, når du kommer hjem fra arbejde, så du lige får bevæget din krop ordentligt. Det er i hvert fald nogle måder at passe bedre på kroppen på.

Menu
Top